DSC_0094

Та щож ти за нещастя таке

Лупакопроблеми котрі переслідували мене літом.

Ще на початку року про мотоцикли Київського Мотоциклетного Заводу я знав чисто номінальні речі, ну там випускався в стандарті з коляскою злизаний з тру мотоцикла BMW довоєнного зразка. Ну і що вони постійно ломляться , проте це притаманно будь яким продуктам планової економіки і взагалі усього прекрасного далекого і такого комуністичного минулого.

Якось не усвідомлюючи тієї гори роботи яка на мене звалиться підбився забезпечити канонічний Чопир з МТ надійною безвідказною електропроводкою.

Чому канонічний ? та тому що вкладено в нього роки роботи, та й ще й попередніми власниками а він далі мітить територію маслом і гайками. Також залізний організм постійно норовив відторгнути  електросистему.

Десь в середині червня я розпочав серйозно приділяти час і виконувати свою обіцянку, дарма що Йорік мігрував на сезонну роботу в Чорногорію, отто би він получив за свої пофігістичні погляди і постійні відкладання усього на потім.

Паралельно із роботою по проводці. Сергій був стурбований тим як всі тросики були закороткими і потребували видовження і підгонки під новий руль, сидіння після перешивки не захотіло ставати на своє місце тому що хтось недогледів того моменту а значна кількість болтів була не дотягнута. Не сильно вдаючись в дану проблематику розпочав проводку із комутатора для мотоцикла.

 

Що собою представляє даний “комутатор” ?

При викорчовуванні старої проводки найшов таку коробку , виявилось що це таке реле поворотів від 24 Волги. Коробочка мені сподобалась і я вирішив її залишити і залучивши трішки бананотехнологій окультурив її наділвши одразу декількома функціями


1. Силові реле 10Ампер для зняття навантаження із органів управління на рулі


а) Реле Габаритів

б) Реле Головної Фари

в) Реле Ближнє/Дальнє

г) Реле Запалення (Високовольтна катушка / Комутатор / Збудження Генератора)

д) Реле Звукового Сигналу (на моті стоїть двутонова двійка від волги тому реле обовязкове)


2. Реле поворотів розібране і перероблене для роботи із світлодіодами.


поки під руку попадались тих два типи.

 

Різниці між ними немає в принципі.

Суть переробки в тому що треба повішати додаткове навантаження резистор бо лампочок у нас немає тільки світлодіоди і відрізати 7 ногу в мікросхеми котра відповідає за аварійне сповіщення про згорівшу лампочку(надлишковий опір ланки)

 


3. Блок запобіжників 4 штучки



4. Реле-Регулятор генератора



5. Ну і сама основна функція комутація проводки мотоцикла


Після встановлення цієї коробочки решта проводки поклалась на мот без особливих проблем і мот був готовий до перших виїздів цього літа.

Ну і тут я почав пізнавати саму есенцію цього загадкового мотоцикла =)

Ну мот і до того не радував такими параметрами як все зійшлось ідеально і нічого підпилювати не треба , але наступні події мене доводили до істерики буквально.

При першій поїздці на карєр в того Рахітоза розрегулювались клапана

але лупак лупака чує з далека а також знає що брату необхідно регульнути зазори

Ромеро витягнувши із заначки необхідні інструменти, взявся регулювати зазори паралельно обговорюючи тонкі моменти дальняків на совдеповській техніці та й механічного буття в цілому, в свою чергу я ознайомився детально із його баченням ідеального МТ

 

а на зворотній дорозі він почав товкти лівим баняком в головку

при інспекції в дома виявилось що прокладки під целіндром розлізлись і він просів. Паралельно із тим Почали вилазити проблеми із зчепленням. Взагалі про зчеплення на цьому мотоциклі можна написати окремо. Скажу просто що роботи типу Зняти – Поставити коробку було десь на повний робочий місяць , день у день у вечері ми постійно намагались якось вирішити “проблемку”

якщо коротко то:

всі сральники були замінені замовленими з ГалПідшипника

замінений первинний вал КПП оскільки він був кривий і бив тому сальники і розлазились засираючи фрикціон маслом (змушений зізнатись що новий вал також кривий але це відбилось тільки на звуку роботи першої передачі)

переклепаний фрикціон (куплено від таврії), старий був знищений маслом безповоротно

Я згадав тільки ті дії котрі дісно помогли, зчеплення перестало буксувати а масляні плями під силовим агрегатом на землі зникли.

Через тиждень порвався трос зчеплення

Через три дні зламався шток вижиму зчеплення. При заміні виявилось що новий вижимний підшипник став квадратним (підшипники виготовлені з сирця) , підшукали старий.

При тому всьому постійно гуляли зазори клапанів , Той Рахітоз синхронився чуть не кожен день

20140826140937

Під час однієї поїздки відказав лівий циліндр після простої перевірки стало ясно що нема іскри, далі доколупуватися до правди не вдалось бо в кофрі був відсутній набір інструментів , тому що хтось недогледів того моменту і забув подбати про такий нюанс. Звісно мотоциклу в якого відвалюється щось кожен день зовсім не потрібні усілякі набори ключів і тому подібний металолом

поїздивши на одному баняку і скупивши усі необхідні інструменти і високовольтний дріт зробив заміну в польових умовах

20140808140304

Дзюру яку прошило в результаті видно неозброєним оком.  Також мушу відмітити що все-таки отримав цікавий досвід пересування на опозитному двигуні в аварійному стані.

Так розпочався серпень мотоцикл штурмував кожен день 20 кілометрові дистанції-перепльовки на роботу і назад. попутно мотоцикл постійно підсовував сюрпризи із феєрії різноманітних маленьких поломок.

Хочеться згадати те як втомлював в поїздках більше ніж година тру вихлоп прямоток, навіть у шоломі який глушить частину звуку , починала боліти голова

DSCN5716

Надівши такі рибячі хвости-наконечники звук залишився тру але ненапрягав. Такі насадки легко знімались тому власник мота міг їх легко усунути попадаючи під нічим необмежену звукову хвилю вихлопу що він дуже любив в тому моті.

 

Десь у кінці літа наступив передбачуваний фінал поршневої

Спочатку один випускний клапан зточився коромислом, чомусь в канал перестало іти масло та й клапан напевно був загартований по особливому рецепту дотримуючись кращих традицій ґімняних деталей. Трішки згодом розлетівся кінчик правого поршня

при тому покидаючи мотор осколки довбанули так по головці що в ній позлітали проставки під коромислами.

поршнева сказала бувай , тай ГРМ від неї не відставала

Знову регулювання зазорів клапанів. Знову синхронізація кабураторів.

Паралельно на одному із онлайн аукціонів найшлися малость поюзані циліндри які проточили під польскі поршні ALMOT

попередній власник люблячи пофарбував циліндри порошком і попросив токаря зменшити циліндри в висоті для отримання такого результату як вища ступінь стиску.

токар настільки сильно їх піджав що мот зловив клин , розчарувавшись людина виставила їх на продаж по ціні поршнів чи целіндрів не пам’ятаю вже.

DSCN5725

Діло залишилось за новими головками адже регулювати зазори бо на сусідній вулиці баба Дуня перднула трохи сільніше звичайного задовбувало вкрай.

Усвідомивши що профільні магазини які торгують запчастинами для МТ тулять один кал, вирішено найти головки стаорого зразка

Святий Васильович не підвів і цього разу , видавши дві вбиті головки з одним маленьким дефектом

випускний канал відлитий криво на заводі

Сергій радісно почав їх підготовлювати до приведення в порядок

прошліфувавши канали та пропіскоструївши поверхню.


Я паралельно замовив:

Клапана від Ауді AE V91407

Направляйки від Вольво Kolbenschmidt 81-47114


 

Зібравши усе необхідне завезли цей весь хлам на шліфовку і доведення до розуму

На головки очікував такий список робіт:


а) Шліфовка і вирівнювання привалочної поверхні під целіндр

б) Шліфовка поверхні полощадок болтів що кріплять головки

в) Встановлення нових сідел клапанів

г) Встановлення нових направляйок

д) Шліфовка клапанів


 

Дана процедура затянулась десь на місяць , паралельно із цим процесом я шукав Пружини Сухарі Тарілочки і Шайби від ВАЗ Девятки

В принципі все що необхідно для зборки мотора було на руках навіть кільця від ВАЗ Класики були витянуті із старої заначки на чорний день =)

Ось вони реставровані головки

Наступним етапом стало нарощення ребер охолодження головок

Необхідність в цьому довгому і дорогому етапі продиктована фундаментальними недоліками конструкції мотора а точніше кріпленням карбюраторів напряму до головок. Холостий хід котрий залежить напряму від степені нагріву мотору один з основних у довгому списку того що здалось би усунути

Головки вийшли ЗДОРОВЕННИМИ !!!!! мені дуже подобається.

Усе час настав трансформуємось.

Роботу завершено. Поїхало і навіть так бодренько понеслося незважаючи на те що поршнева притирається а баняки несинхронізовані по-людськи.

То все діло потрібно відмітити болотяними ваннами.

wKS4G39jOio

Закупились приколами і айда місити гімна.

 

Ну і на завершення маленька програма по тренуванню навичок для самих юних байкерів на лупаках

Вже пройшов місяць після фінальної зборки Рахітоза і я наважусь зробити підсумки мотосезону 2014

Поршнева прижилась і успішно пройшла обкатку , масла не жре, мотор територію не мітить, ребра додали запас охолодження  – навіть на обкатці холості не гуляють , Юра походу навіть і не взнає що це за явище взагалі , зазори регулювалися двійчі після виїзду і вже 700 км пробігу як не змінюються

З того що хотілось би змінити або добавити

Замінити Галогенку на Світлодіод або замінити рідний генератор на потужніший

Переварити зад рами під нове зручне сидіння

Встановити нові задні амортизатори щоб було чуть помягше

Додати електронне випередження , відцентрове випередження запалення дубове.

Можливо замінити карбюратори на кращі щоб забрати яму прискорення повністю.

Додати Повноцінну приборну панель.

Встановити Коромисла на підшипники.

 

Хочу подякувати усім хто зміг дочитати оповідання до кінця =)

Поділитися

Share to Google Plus
Share to LiveJournal

Залишити відповідь